İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir. Kur’an-ı kerim Ramazanda indi. Kadir gecesi bu aydadır. Ramazan-ı şerifte iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu müba- rek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.
Oruç Hakkında Bazı Bilgiler:
Oruç ile mükellef olmak için İslam, akıl, bulüğ şarttır.
Orucun edasının farz olması için sıhat ve ikamet şarttır.
Oruçlu kimsenin abdest alırken, ağzına ve burnuna su almakta mübalağa göstermesi, mesela:ağzını su ile doldurup bu suyu ağzında fazla tutması mekruhtur.
Dişler arasında kalan taam yutulsa bakılır: eğer az bir şey ise orucu bozmaz, fakat çok ise bozar. Nohut tanesinden ufak olan şey az, nohut tanesi kadar olan şeyde çok sayılır.
Vücudun gözeneklerinden içeriye nüfuz eden şeyler orucu bozmaz. Vücuda sürülen yağ veya yıkanılıp soğukluğu içeri nüfuz eden su. Göze dökülen ilaç da orucu bozmaz. Çünkü bunların böyle içeriye nüfuzu gözenek vasıtasiledir.
Ramazan orucundan başka hiçbir orucun bozulmasından dolayı kefaret (iki ay oruc tutmak) lazım gelmez.
Bozulan her hangi bir nafile orucun kazası lazım gelir.
Orucun Sünnetleri:
1.Sahuru geç yapmak.
2.İftarı hurma veya su ile namazdan önce ve acele ile yapmak.
3.Zevalden önce misvak kullanmamak.
4.Ramazan ayında cömert olmak.
5.Kur’an’ı çok okumak.
6.İtikafa girmek.
MİNİ TEST:
1-)Ramazan ayında, her gün için ayrı niyet etmek, farz oruç için nedir?
a)Sünnet b)Müstehap c)Farz d)Vacip
2-)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozar?
a)Kasten kusmak b)Unutarak bir şeyi yemek, içmek b)Mazmazadan sonra ağızda kalan yaşlılık d)Kan aldırmak
3-)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?
a)Uyku halinde yemek içmek b)Unutarak yiyene, hatırlatığın halde devam etmesi c)Dişler arasında kalan susam ve buğdayı yutmak d)Burna ve kulağa akıtılan ilaç
4-)Oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesi nedir?
a)Sünnet b)Müstehap c)Nafile d)Vacip
5-)Ramazan ayında çok Kuran okumak nedir?
a)Farz b)Mekruh c)Caiz d)Sünnet
Cevaplar:3)c 5)d 1)c 4)b 2)a
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder